"Ezen hely a Balatonnak koronája"

Köszöntő

950 év óta van Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten. Templomunk, miként a régi templomok, a felkelő naphoz igazodik. Az évszázadok során pusztulás és újjáéledés többször osztályrésze volt. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak.
Az altemplom – királykripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Miért építenek templomokat?
Mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik. Ennek a vágyakozásnak kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik.
A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe.
Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet, keresik a csendességet, akik fel akarják emelni a szívüket.
Találjon megnyugvást és békét mindenki, aki betér ebbe az Isten-házába!
Álljon meg csodálattal azok műve előtt, akik a műalkotásokat létrehozták és megőrizték! Vigye magával a szépségnek élményét, amely azt hirdeti ezen a helyen is, hogy több és nagyobb a világ annál, mint amit szemünkkel láthatunk.
Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!

dr. Korzenszky Richárd OSB perjel

Miserend

  • Hétköznap...............................................................................18:00
  • Csütörtök..................................................................................7:30
  • Vasárnap és ünnepnap...............................................07:30 10:00

További részletek: miserend

A miserend 2018. március 28-ig érvényes


Az apátsági múzeum nyitvatartása

  • Hétfő - Szombat.......................................................10:00 - 16:00
  • Vasárnap és ünnepnap............................................11:15 - 16:00

A nyitvatartás 2017. november 6-tól
2018. március 9-ig érvényes.
A pénztár zárása
minden nap 15:30-kor.

Induljunk!

Mindannyian szeretnénk boldogok lenni. Ne legyünk gyávák. Legyünk bátrak. Siessünk Jézushoz, Betlehembe, menjünk, tapasztaljuk meg az ő valóságát, azt a valóságot, amely a személy méltóságának tiszteletét állítja az élet középpontjába. De azt a valóságot, amely egyúttal szolidaritást is jelent minden emberrel. Olyan világban élünk, ahol sokan hangoztatják: a személy mindenek fölött! Az egyén boldogsága mindenek fölött! Ne felejtsük el: nem boldogulhatunk önmagunkban, csak úgy boldogulhatunk, ha megosztjuk másokkal azt, amink van. Szabadok vagyunk – az egyén szabad. De a szabadságnak korlátot szab a másik ember boldogsága, a másik ember jövője, a másik ember élete. Tovább