"Ezen hely a Balatonnak koronája"

Köszöntő

950 év óta van Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten. Templomunk, miként a régi templomok, a felkelő naphoz igazodik. Az évszázadok során pusztulás és újjáéledés többször osztályrésze volt. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak.
Az altemplom – királykripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Miért építenek templomokat?
Mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik. Ennek a vágyakozásnak kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik.
A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe.
Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet, keresik a csendességet, akik fel akarják emelni a szívüket.
Találjon megnyugvást és békét mindenki, aki betér ebbe az Isten-házába!
Álljon meg csodálattal azok műve előtt, akik a műalkotásokat létrehozták és megőrizték! Vigye magával a szépségnek élményét, amely azt hirdeti ezen a helyen is, hogy több és nagyobb a világ annál, mint amit szemünkkel láthatunk.
Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!

dr. Korzenszky Richárd OSB em. perjel

Miserend

  • Hétköznap...............................................................................19:30
  • Csütörtök..................................................................................7:30
  • Vasárnap és ünnepnap.................................... 07:30 10:00 19:30

További részletek: miserend

A miserend 2018. október 1-ig érvényes


Az apátsági múzeum nyitvatartása

  • Hétfő - Szombat.......................................................10:00 - 17:00
  • Csütörtök..................................................................................7:30
  • Vasárnap és ünnepnap............................................11:15 - 17:00

A nyitvatartás 2018. április 1-től
2018. április 30-ig érvényes.
A pénztár zárása
minden nap 16:30-kor.

Örömhírt mondani

Hírekre éhezünk. A legkülönbözőbb csatornákból ömlenek az emberekre a hírek. Kíváncsian kapcsoljuk be naponta a rádiót, megnézzük a híradót, s az újságokban is főként a híreket keressük. Mit szólnának hozzá, ha valaki egy vendégekkel zsúfolt étterembe, csendet kérne és hangosan elkiáltaná: Emberek, van egy jó hírem! – biztos kíváncsian vagy furcsán néznének rá. S mi volna, ha így folytatná: van egy jó hírem: Krisztus él!
A názáreti Jézust meggyalázták, megkínozták. Ugyanazok az emberek kiáltották Pilátus előtt, hogy „Feszítsd meg!”, akik pár nappal korábban pálmaágakat lengetve, ruháikat lába elé terítve ujjongva, hozsannát énekelve fogadták.
Tovább