"Ezen hely a Balatonnak koronája"

Köszöntő

950 év óta van Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten. Templomunk, miként a régi templomok, a felkelő naphoz igazodik. Az évszázadok során pusztulás és újjáéledés többször osztályrésze volt. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak.
Az altemplom – királykripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Miért építenek templomokat?
Mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik. Ennek a vágyakozásnak kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik.
A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe.
Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet, keresik a csendességet, akik fel akarják emelni a szívüket.
– embereket, akik keresik a csendességet,
– embereket akik fel akarják emelni a szívüket.
Találjon megnyugvást és békét mindenki, aki betér ebbe az Isten-házába!
Álljon meg csodálattal azok műve előtt, akik a műalkotásokat létrehozták és megőrizték! Vigye magával a szépségnek élményét, amely azt hirdeti ezen a helyen is, hogy több és nagyobb a világ annál, mint amit szemünkkel láthatunk.
Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!

dr. Korzenszky Richárd OSB perjel

Miserend

  • Adventben hétfő-szombat......................................................6:45
  • Vasárnap és ünnepnap...............................................07:30 10:00

A miserend 2018. április 1-ig érvényes.
 


Az apátsági múzeum nyitvatartása

  • Hétfő - Szombat.......................................................10:00 - 16:00
  • Vasárnap és ünnepnap...............................................11:15 - 16:00

A nyitvatartás 2017. november 6-tól
2018. március 9-ig érvényes.
A pénztár zárása
minden nap 15:30-kor.

„Az Igazság Lelke...”

(Jn 16,13)

Olyan világban élünk, ahol szinte mindenki magasra, egyre magasabbra akar törni. Természetes vágya ez az embernek. De úgy akarunk sokszor fölemelkedni, hogy megfeledkezünk arról, hogy nem vagyunk urai ennek a világnak, csupán gondozói, felelősei. Ősrégi bibliai példázat a bábeli toronyépítés: az emberek fölemelkedésének, kiemelkedésének, nagyra törésének örök példázata, akik így szóltak: „Rajta, építsünk várost és tornyot, amelynek teteje az égig ér.” (Teremtés könyve 11,4) Tovább