"Ezen hely a Balaton koronája"

Köszöntő

A Tihanyi Apátság

950 év óta van Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten. Templomunk, miként a régi templomok, a felkelő naphoz igazodik. Az évszázadok során pusztulás és újjáéledés többször osztályrésze volt. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak.

Az altemplom – Király kripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Miért építenek templomokat?

Mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik. Ennek a vágyakozásnak kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik.

A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe.

Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet,

– embereket, akik keresik a csendességet,
– embereket akik fel akarják emelni a szívüket.

Találjon megnyugvást és békét mindenki, aki betér ebbe az Isten-házába!

Álljon meg csodálattal azok műve előtt, akik a műalkotásokat létrehozták és megőrizték! Vigye magával a szépségnek élményét, amely azt hirdeti ezen a helyen is, hogy több és nagyobb a világ annál, mint amit szemünkkel láthatunk.

Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!

dr. Korzenszky Richárd OSB perjel

Programok

13.
Március.

Apátsági élménytúra

16:00 - 18:00

12345
sdfghjk
12345
sdfghjk

Miserend

  • Hétköznap19:30
  • Csütörtök07:30
  • Vasárnap és ünnepnap07:30 10:00 19:30

Miserend

  • Hétköznap19:30
  • Csütörtök07:30
  • Vasárnap és ünnepnap07:30 10:00 19:30
Rege Cukrászda